Universiteitsmuseum Groningen

Universiteitsmuseum Groningen Een heel leuk en interessant museum in de stad Groningen, dat is het Universiteitsmuseum. Dit museum bestaat sinds 1934 en het is een wetenschapsmuseum. U vindt hier een veelzijdige collectie waarin wetenschap, mens en natuur in elkaar over lopen. Er is een vaste opstelling bestaande uit de klassieke bovenzaal, de anatomiekamer en de spreekkamer van Aletta Jacobs. Daarnaast is er altijd een tijdelijke tentoonstelling, die kan variëren van een doe-tentoonstelling over de geschiedenis van de computer tot een tentoonstelling over het menselijk lichaam waarbij de processen in het lichaam met preparaten en modellen inzichtelijk worden gemaakt.

De bovenzaal van Universiteitsmuseum Groningen is een klassieke museumzaal met grote vitrinekasten. Hierin vindt u talloze voorwerpen uit de meer dan 400-jarige historie van de Rijksuniversiteit Groningen, denk bijvoorbeeld aan wetenschappelijke instrumenten en medische preparaten.

In de anatomiekamer zijn zo’n vijftig preparaten op sterk water te vinden, waaronder een aantal unieke stukken uit de 18e eeuwse collecties van Petrus Camper en Pieter de Riemer. Ook vindt u hier een aantal skeletten en de uit 1555 afkomstige eerste atlas van het menselijk lichaam van Andreas Vesalius.

Aletta Jacobs was de eerste vrouw die een studie afrondde in Nederland, de eerste vrouwelijke arts en de eerste promoverende vrouw. In de spreekkamer van Aletta Jacobs vindt u enkele persoonlijke voorwerpen van haar, waaronder haar hutkoffer en bureau. Op de verschillende touchscreens kunt u informatie over haar werk en leven bekijken.

Zowel voor kinderen als volwassenen is het Universiteitsmuseum in Groningen een echte aanrader!

Contactgegevens Universiteitsmuseum Groningen

Oude Kijk in ’t Jatstraat 7a
9712 EA Groningen
Telefoon: 050 – 363 50 83
E-mail: universiteitsmuseum@rug.nl
Website

Provincie:
Plaats:
Categorie: ,

Related posts

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *