Museum Ruurd Wiersma Hûs Birdaard

Museum Ruurd Wiersma Hûs Birdaard. Ruurd Wiersma, de schilderende melkvaarder. In dit museum in Friesland leert u alles over de kunstschilder Ruurd Wiersma. Het huis waar hij woonde werd in 1905 gebouwd als dubbele personeelswoning. Wiersma kwam hier in het jaar 1964 wonen, hij kocht beide woningen in 1973 en bleef er tot zijn dood in 1980 wonen.

Een bezoekje aan dit museum is heel bijzonder. U krijgt namelijk eerst een rondleiding van een van de vrijwilligers in de twee voormalige arbeidershuisjes die nu museum zijn. Er wordt van alles verteld over het leven van de schilder en u krijgt een uitleg over de beschilderde wanden in het pand. Dit is namelijk geen normaal huis, de wanden zijn beschilderd in het thema ‘De vier jaargetijden’ en beschrijven daarnaast zijn levensverhaal, zijn leven als melkvaarder en zijn liefdes. Naast de wanden werden ook het plafond, het meubilair en zelfs zijn schoeisel beschilderd…

Na de rondleiding gaat u naar het huidige museum, hier wordt uitleg gegeven over 38 van zijn schilderijen. U wordt gewezen op details die u zelf waarschijnlijk niet direct opgemerkt zou hebben. Bekijk verschillende van zijn schilderijen, met als onderwerp onder andere:

• de melkvaarderij
  • de Elfstedentocht
  • het circus
  • Bijbelse taferelen

De schilderkunst van Ruurd Wiersma wordt wel beschreven als naïeve kunst.

Contactgegevens Museum Ruurd Wiersma Hûs Birdaard

Mounewei 6