Museum Het Joodse Schooltje Leek

Museum Het Joodse Schooltje Leek. In het Joodse Schooltje in Leek kregen de Joodse kinderen uit de buurt les in de Hebreeuwse taal en de Joodse religie. Na de oorlog deed het gebouw lange tijd dienst als schuur, tot het in 1995 gerestaureerd werd en werd geopend als museum en als monument ter nagedachtenis aan de Leekse Joodse gemeenschap. Er werden stenen plaquettes aan de buitenmuur van het museum bevestigd, hierin staan de namen gegraveerd van alle Joodse inwoners van Leek die werden weggevoerd en vermoord werden in de Tweede Wereldoorlog.

Bijzonder is dat na meer dan 70 jaar het gebouw weer gebruikt wordt waar het voor gemaakt is: het onderwijzen van Joodse kinderen. Ongeveer eenmaal per maand gebruikt een Joodse organisatie Het Joodse Schooltje als leslocatie.

Contactgegevens Museum Het Joodse Schooltje Leek

Samuel Leviestraat 10