Museum De Koloniehof Frederiksoord

Museum De Koloniehof Frederiksoord. U vindt Museum De Koloniehof in de Drentse plaats Frederiksoord. Het is een herinneringsmuseum dat gericht is op het werk van de Maatschappij van Weldadigheid. Deze maatschappij werd in de eerste helft van de 19e eeuw opgericht ter bestrijding van armoede en stichtte daarvoor verschillende kolonies.

Arme mensen uit grote steden werden verplaatst naar onontgonnen gebieden in onder andere Overijssel en Drenthe. Iedere kolonist kreeg een woning, grond van 3 hectare groot en wat vee. De bedoeling was dat zij daarmee in hun eigen levensonderhoud konden voorzien. Er werd gestart met een proefkolonie in Frederiksoord in 1818. In het jaar 1993 werd dit museum opgericht, de Maatschappij van Weldadigheid bestond toen 175 jaar.

Het museum vertelt het verhaal van de geschiedenis van de kolonies in Overijssel en Drenthe en u ziet hoe het leven er in de kolonies aan toe ging. U kunt een koloniehuisje bezoeken met bijbehorende akker op het museumterrein. Op de akker worden tegenwoordig weer gewassen uit de kolonietijd verbouwd, zoals haver, rogge, gerst, spelt, tabak en hennep. Ook is er in het museum een permanente tentoonstelling, diavoorstelling en lesmateriaal te bekijken.

Contactgegevens Museum De Koloniehof Frederiksoord

Koningin Wilhelminalaan 87
8382 GC Frederiksoord
Tel: 0521 – 382 712
Website

Related posts

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *