It Damshûs Nij Beets

It Damshûs Nij Beets. It Damshûs is een prachtig openluchtmuseum, te vinden in het Friese plaatsje Nij Beets. In dit museum in Friesland kunnen bezoekers op een actieve en levendige manier ervaren wat de werkzaamheden waren tijdens de turfwinning en vooral hoe de turfgravers en hun families leefden en werkten.

Het gaat dan om de periode van ongeveer 1863 tot 1920. Openluchtmuseum It Damshûs heeft een museumterrein van zo’n twee hectare groot waarop verschillende gebouwen zijn (her)bouwd. Ook de poldermolen Tjasker Nij Beets is te vinden op het terrein.

Geschiedenis It Damshûs

Het laatsts stenen veenarbeiderswoninkje in Nij Beets werd in het jaar 1958 afgebroken. Met behulp van subsidie en vrijwilligerswerk van dorpsbewoners werd het huisje op de huidige plek weer exact nagebouwd. Het huisje werd ingericht met gereedschappen, goederen en voorwerpen uit de periode van de turfwinning.

De naam van dit huisje was It Damshûs, afgeleid van de laatste bewoner: de heer Dam. Dit was het begin van het museum, ook vernoemd naar dit eerste huisje. Later werden er nog vijf eenvoudiger veenarbeidershuisjes bijgebouwd en kwam er een bezoekerscentrum bij. In de loop der jaren zijn er verschillende dingen bijgebouwd, zoals een werfje, molens en andere veengebouwtjes. It Damshûs in Nij Beets is een aanrader voor jong en oud!

Toegangsprijzen It Damshûs Nij Beets

Volwassenen: € 3,00
Donateurs: € 2,50
Kinderen: € 1,50
Groepen (meer dan 20): € 2,50 per persoon
Gids: € 10,00 per groep
Controleer toegangsprijzen altijd op de officiële website van het museum.

Openingstijden It Damshûs Nij Beets

1 mei t/m 30 september:
dinsdag t/m zondag van 13.30 tot 16.30 uur
In oktober alleen voor groepen op afspraak.
Controleer openingstijden altijd op de officiële website van het museum.

Contactgegevens It Damshûs Nij Beets

Domela Nieuwenhuisweg 59B
9245 VC Nij Beets
Tel: 0512 – 461 504
Website

Related posts

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *