Het Gevangenismuseum Veenhuizen

Het Gevangenismuseum Veenhuizen. In Drenthe is het Gevangenismuseum gevestigd in een voormalig werkgesticht. In het jaar 1823 werden drie grote gestichten opgezet voor wezen, landlopers en bedelaars. In het begin gebeurde de opvang op basis van vrijwillige deelname, later werd dit een verplichting en nog later een straf.

In 1975 werd in Veenhuizen het eerste Gevangenismuseum geopend. Meneer C. Stadhart was de oprichter van dit museum. Hij werkte vanaf het jaar 1949 bij justitie in Veenhuizen en had in de loop der tijd een grote verzameling aangelegd van allerlei objecten die te maken hadden met de geschiedenis van Veenhuizen en de gevangenissen. Vandaag de dag zijn er in Veenhuizen nog steeds drie gevangenissen in gebruik.

De collectie van Het Gevangenismuseum in Veenhuizen richt zich op de gehele omgang met misdaad en straf vanaf 1600 tot nu in Nederland. Daarnaast vindt u er van alles over de geschiedenis van Veenhuizen als gevangenisdorp. Er zijn diverse interactieve opstellingen zoals een moderne gevangenispoort. Ook kunt u hier in Drenthe veel historische objecten bekijken zoals een dwangbuis, handboeien en een pijnbank. Ook kunt u een kijkje nemen bij cellen, een luchtplaats en bijvoorbeeld arrestantenwagens uit vroegere tijden. Heel leuk is de zogenaamde boevenbus, waarmee een ritje kan worden gemaakt in de omgeving. Elk jaar bezoeken meer dan 100.000 bezoekers dit leuke museum!

Contactgegevens Het Gevangenismuseum Veenhuizen

Oude Gracht 1
9341 AA Veenhuizen
Tel: 0592 – 388 264
E-mail: info@gevangenismuseum.nl
Website

Related posts

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *