Herinneringscentrum Kamp Westerbork Hooghalen

Herinneringscentrum Kamp Westerbork Hooghalen. Kamp Westerbork was gesitueerd bij Hooghalen op de Drentse heide, het deed in de Tweede Wereldoorlog dienst als werk- en doorgangskamp. Vanuit Kamp Westerbork werden meer dan 107.000 in Nederland wonende Joden, Roma, Sinti en verzetsmensen gedeporteerd naar kampen in Polen, Tsjechië en Duitsland.

Relatief gezien waren de omstandigheden in Kamp Westerbork redelijk goed. Gezinnen bleven bij elkaar, er werd weinig mishandeld, er kwam bijna geen moord voor en daarnaast waren er goede voorzieningen zoals scholen, een winkel, een ziekenhuis en een theater. Toch bestond het kamp maar om één reden en dat was de doorvoer van mensen. In totaal vertrok er vanuit Kamp Westerbork 93 keer een trein, deze ging meestal naar Auschwitz maar ook vaak naar Theresienstadt, Bergen-Belsen en Sobibor. Maar 5.000 Joden en 32 Roma en Sinti die uit Westerbork waren gedeporteerd overleefden de Tweede Wereldoorlog.

Op 12 april 1945 bevrijdden de Canadezen 876 Joodse gevangen in Kamp Westerbork. Sinds het jaar 1982 is er een herinneringscentrum voor Kamp Westerbork. Hier wordt het verhaal verteld van de geschiedenis van het kamp. In het museum kan de bezoeker films, verschillende objecten en wanden van originele barakken bekijken. Ook zijn er verscheidene monumenten te vinden, waaronder de 102.000 Stenen, die herinnert aan de 102.000 mensen die werden gedeporteerd vanuit het kamp en deze deportatie niet overleefden.

Contactgegevens Herinneringscentrum Kamp Westerbork Hooghalen

Oosthalen 8
9414 TG Hooghalen
Tel: 0593 – 592 600
E  info(at)kampwesterbork.nl
Website

Provincie:
Plaats:
Categorie: ,

Related posts

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *