Ferdinand Domela Nieuwenhuis Museum Heerenveen

Ferdinand Domela Nieuwenhuis Museum Heerenveen. Misschien weet u niet wie Ferdinand Domela Nieuwenhuis was. Hij leefde van 1846 tot het jaar 1919 en hij was de grondlegger van het Nederlands socialisme. Al kort na zijn dood werd er een museum voor hem opgericht, oorspronkelijk in Amsterdam gevestigd. Later werd dit museum verplaatst naar Heerenveen, hier vond hij toentertijd vele aanhangers onder de arme bevolking.

De collectie van het Ferdinand Domela Nieuwenhuis Museum

Dit museum in Friesland bestaat uit vier museumzalen. De ruimtes zijn:

  • De studeerkamer
  • De vergaderzaal
  • De bibliotheek
  • De volksherberg

Elke museumzaal heeft zijn eigen thematiek en sfeer. In de studeerkamer staat de privépersoon centraal. U vindt hier vele voorwerpen die daadwerkelijk uit zijn eigen huis komen. U kunt een kijkje nemen in zijn privéleven door middel van het diaklankbeeld boven de schouw en u kunt luisteren naar brieffragmenten die Domela Niewenhuis geschreven heeft.

In de vergaderzaal staat zijn publieke optreden centraal, als dominee en als propagandist voor het anarchisme en socialisme. Hij bracht een groot deel van zijn leven door in vergaderzalen zoals deze. U vindt er een overzicht van zijn publieke carrière aan de hand van originele documenten. Ook is er aandacht voor zijn reputatie, Domela Niewenhuis was zowel een geliefd als gehaat persoon.

In de bibliotheek leert u dat Domela Niewenhuis een ontwikkelde man was met een brede belangstelling. U vindt er een representatief deel van zijn bibliotheek. Ook zijn er brieven te vinden.

In de volksherberg wordt licht geworpen op de mythevorming rondom Domela Niewenhuis. U kunt de een film bekijken over zijn leven en u hoort mensen die herinneringen aan hem ophalen. Ook aan zijn uitvaart wordt aandacht besteed, deze werd door tienduizenden mensen begeleid.

De collectie van het Ferdinand Domela Nieuwenhuis Museum is eigendom van het Ferdinand Domela Nieuwenhuis Fonds en bestaat uit vele objecten die door de familie of geestverwanten aan het fonds zijn geschonken. Ook vandaag de dag nog krijgt het museum regelmatig nieuwe objecten. Het Ferdinand Domela Nieuwenhuis Museum maakt deel uit van het Willem van Haren Museum. Ook is het museum voor rolstoelgebruikers toegankelijk.

Openingstijden Ferdinand Domela Nieuwenhuis Museum Heerenveen

dinsdag t/m vrijdag: 11.00 – 17.00 uur
zaterdag en zondag: 13.00 – 17.00 uur
Gesloten op eerste paas-, pinkster- en kerstdag, Koninginnedag, Hemelvaart en oude- en nieuwjaarsdag.

Controleer openingstijden altijd op de officiële website van het museum.

Entreeprijzen Ferdinand Domela Nieuwenhuis Museum Heerenveen

Volwassenen: €5,-
6-17 jaar: €2,50,-
Kinderen t/m 6 jaar: gratis toegang
Museumkaarthouders: gratis toegang
Rondleiding: €40,00
Rondleiding overdag  voor groepen: €30,-
Rondleiding avond voor groepen: €80,-

Controleer entreeprijzen altijd op de officiële website van het museum.

Contactgegevens Ferdinand Domela Nieuwenhuis Museum Heerenveen

De Heerenveense School
Minckelersstraat 11
8440 AD Heerenveen
Tel: 0513 – 623 408
E-mail: info@fdnmuseum.nl
Website

Provincie:
Plaats:
Categorie:

Related posts

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *