Zoutmuseum Delden

Zoutmuseum Delden. Het enige zoutmuseum van Nederland vindt u in Delden. Dit museum in Overijssel is zeker uw bezoekje waard. Het museum is gevestigd in een prachtig pand dat in vroegere tijden dienst deed als stadhuis en gemeentehuis. Het Zoutmuseum werd in 1985 officieel geopend door toenmalig Koningin Beatrix.

Het museum richt zich op alle facetten van zout. De zouthistorie begon in het jaar 1886. Toen begon baron van Heeckeren, heer van landgoed Twickel,  boringen te verrichten naar drinkwater voor de bewoners van het kasteel en van Delden. Er kwam alleen zout water naar boven dat niet geschikt was om te drinken, maar deze boringen dienden wel als basis voor de AKZO-zoutindustrie van Hengelo en de latere zoutwinning in Boekelo.

Het zout dat in Nederland werd gebruikt kwam tot de Eerste Wereldoorlog uit Duitsland. Deze handel stopte na de oorlog. Door de eerdere zoutwinning in Delden werd er onderzoek gedaan in de buurt van Boekelo en er werd een bereikbare zoutlaag aangetroffen. Toen begon de zoutindustrie. In het Zoutmuseum Delden leert u alles over zout en het gebruik van zout als conserveringsmiddel en smaakmaker, maar ook dat het door de oude Romeinen als betaalmiddel werd gebruikt. Daarnaast is er een grote collectie van zo’n 2000 zoutvaatjes te bekijken.

Contactgegevens Zoutmuseum Delden

Langestraat 30
7491 AG Delden
Tel: 074 – 376 45 46
E-mail: info@zoutmuseum.nl
Website

Related posts

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *