Paleis Het Loo Apeldoorn

Paleis Het Loo Apeldoorn. Paleis Het Loo is misschien wel een van de indrukwekkendste gebouwen van Nederland. U vindt het aan de rand van Apeldoorn, in het hart van Nederland. Dit voormalig Koninklijk Paleis is sinds het jaar 1984 opengesteld voor publiek. Het is rond 1686 laten bouwen door stadhouder Willem III en zijn echtgenote Mary Stuart. Enkele jaren later werden Willem en Mary in Engeland, Ierland en Schotland koning en koningin.

Er hoorde natuurlijk een groter paleis bij deze internationale status, het gebouw en de tuinen werden dus grondig uitgebreid. Na de dood van Willem III werd het paleis door koningen, koninginnen en stadhouders gebruikt als zomerverblijf en jachtslot. In het jaar 1795 vluchtte Willem de Vijfde naar Engeland, hij was de laatste Oranje-stadhouder. Daarna raakten de tuinen en het paleis in verval. In het jaar 1806 kwam het paleis in het bezit van Lodewijk Napoleon die tot koning van Holland was aangesteld door zijn broer Napoleon Bonaparte. In die tijd werd er veel veranderd aan het paleis en de tuinen.

In 1813 kwam de zoon van Willem de Vijfde na ballingschap terug. In 1815 werd hij ingehuldigd als koning Willem I en werd Paleis Het Loo weer als zomerverblijf voor de koning gebruikt. In het begin van de 20e eeuw liet koningin Wilhelmina enkele aanpassingen doen aan het paleis zoals het bijplaatsen van gebouwen en heft plaatsen van een extra verdieping.

In het jaar 1977 werd begonnen met een ingrijpende restauratie van Paleis Het Loo waarbij de meeste aanpassingen weer ongedaan gemaakt werden. In de ingerichte kamers en zalen komt u erachter hoe de Oranjes er meer dan 300 jaar lang werkten en woonden.

Contactgegevens Paleis Het Loo Apeldoorn

Amersfoortseweg
7313 AA Apeldoorn
Website

Related posts

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *