Nieberter Molen Niebert

Nieberter Molen Niebert. De Nieberter Molen is waarschijnlijk het bekendste gebouw van het Groningse plaatsje Niebert. Sinds het jaar 1899 is de molen op deze plek gevestigd. Het is een molen van het type zeskante stellingmolen, van deze soort zijn er nog maar enkele in Nederland.

Het plaatsingsjaar 1899 houdt niet het bouwjaar in, deze molen stond namelijk eerder in Zandeweer, ook in de provincie Groningen. In 1818 is de molen hier gebouwd, de molen was toen rietgedekt. Ook in 1818 was de molen waarschijnlijk al opgebouwd uit delen van andere molens, er is onder andere in een stuk van de molen het jaartal 1741 te vinden. In 1965 is de Nieberter Molen door molenmaker Dijk uit Leek gerestaureerd, in 1966 is de molen weer officieel in gebruik genomen. Ook in de jaren daarna volgden weer enkele restauraties.

U kunt de molen verschillende keren per jaar bezoeken, dan laten de vrijwilligers u met veel plezier de molen van binnen en buiten zien. Bij voldoende wind wordt de molen weer gebruikt waarvoor hij bedoeld is: malen. Samen met de Museum ’t Rieuw en museum ’t Steenhuus vormt de Nieberter Molen de Culturele Driehoek Nuis-Niebert.

Contactgegevens Nieberter Molen Niebert

Molenweg 62
9365 PE Niebert
Tel: 050 – 589 27 14
Website

Provincie:
Plaats:
Categorie:

Related posts

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *