Museum Willem van Haren Heerenveen

Museum Willem van Haren Heerenveen. Een verrassend veelzijdig museum, zo kan Museum Willem van Haren wel genoemd worden. In dit museum in Friesland vindt u alles over de cultuurhistorie van Heerenveen. Het museum is in hetzelfde pand gevestigd als het Ferdinand Domela Nieuwenhuis Museum, een combinatiebezoekje is een aanrader dus! Het Museum Willem van Haren bestaat uit vier verschillende museumzalen waarin u de vaste collectie vindt. Elke zaal heeft een eigen karakter. De vier zalen in dit museum:

• Maquettezaal Heerenveen 1830
  • Zilverkamer
  • Oranjewoudzaal
  • Zolder van Pake

De namen geven al zo’n beetje aan wat u in deze museumzalen kunt aantreffen. In de maquettezaal vindt u de blikvanger van het museum. De maquette stelt de stad Heerenveen voor in het jaar 1830. Er zijn 365 panden te vinden op de in totaal 60 m2 grote maquette. Het is hiermee de grootste stadsmaquette van ons land.

In de Zilverkamer komt u achter de rijke zilvergeschiedenis van Heerenveen. In de periode 1616 tot 1813 waren er maar liefst vijftig zilversmeden in het Friese Haagje. Deze smeden maakten in opdracht van rijke burgers, adellijke families en kerkbesturen vele prachtige gebruiksvoorwerpen, sieraden, avondmaalsbekers, brandewijnkommen en accessoires.

In de Oranjewoudzaal wordt de vorstelijke geschiedenis van de plek Oranjewoud tot leven gewekt. Er is een maquette te vinden van het lustslot dat in de achttiende eeuw door de Friese Nassaus in Oranjewoud werd gebouwd. Dit was een prachtig paleis met Franse barokstijltuinen. In de eeuw erna zijn er nog meer welgestelde families die een landgoed in Oranjewoud aan hebben laten leggen. Hier zijn nog drie van over: Klein Jagtlust, Oranjewoud en Oranjestein.

Ten slotte kunt u op de Zolder van Pake terecht voor nostalgie uit grootvaders tijd. Er is onder andere een complete veenarbeiderswoning te bekijken. Ook vindt u er oud speelgoed en oude gebruiksvoorwerpen. Ook zijn er spullen te vinden over Abe Lenstra en andere sporthelden uit Heerenveen.

Openingstijden Museum Willem van Haren Heerenveen

Dinsdag t/m vrijdag: 11.00 – 17.00 uur
Zaterdag en zondag: 13.00 – 17.00 uur.
Gesloten op 25 december, 31 december en 1 januari, eerste Paasdag, Koningsdag, Hemelvaartsdag en eerste Pinksterdag. Geopend op 26 december van 14.00 – 17.00 uur, tweede Paasdag en tweede Pinksterdag van 13.00 – 17.00 uur.

Controleer openingstijden altijd op de officiële website van het museum.

Entreeprijzen Museum Willem van Haren Heerenveen

Volwassenen: €5,00
Jeugd 6 t/m 17 jaar: €2,50
Museumjaarkaart: gratis toegang
Voor deze toegangsprijzen heeft u toegang tot Museum Willem van Haren, het Ferdinand Domela Nieuwenhuis museum (incl. gratis museumgids) en de kunstruimte.

Controleer entreeprijzen altijd op de officiële website van het museum.

Contactgegevens Museum Willem van Haren Heerenveen

De Heerenveense School