Museum Groningen

Museum Groningen. Groningen is een fantastische provincie als u op zoek bent naar een leuk museum. Iedereen kent natuurlijk wel het Groninger Museum, en ook het Noordelijk Scheepvaartmuseum geniet een grote bekendheid. Naast deze grote musea in de stad Groningen zijn er nog talloze andere musea te vinden in Groningen, hieronder hebben wij een aantal leuke musea voor u uitgelicht.

Museum in de stad Groningen

De stad Groningen is de hoofdstad en tevens de grootste stad van de provincie Groningen. De stad staat bekend om de gezelligheid en de vele studenten die hier wonen en studeren. Het uitgaansleven in deze stad is in heel Nederland bekend. Daarnaast zijn er in de stad verschillende bezienswaardigheden, zoals natuurlijk de Martinitoren maar ook verschillende musea. Echte publiekstrekker is natuurlijk het Groninger Museum. Dit museum in Groningen vindt u tegenover het Centraal Station en valt niet te missen, het gebouw is namelijk minstens zo bijzonder als de collectie!

Van oorsprong is het Groninger Museum een traditioneel streekmuseum, maar in de loop der jaren is het uitgegroeid tot een van de vernieuwende musea in Nederland. Een andere aanrader is het Nederlands Stripmuseum, zoals de naam al zegt geheel gewijd aan het stripverhaal. Elk jaar wordt dit museum door meer dan 30.000 mensen bezocht. Ook het Universiteitsmuseum is heel leuk, hier vindt u tentoonstellingen over de geschiedenis van de universiteit van Groningen maar ook een anatomische en pathologische collectie, de spreekkamer van Aletta Jacobs en een volkenkundige collectie.

Musea in de rest van de provincie Groningen

Naast de stad Groningen zijn er in de hele provincie talloze musea te vinden. Een echte topper is bijvoorbeeld het Veenkoloniaal Museum in Veendam. Dit is een cultuurhistorisch museum dat in 1939 is ontstaan. In het museum zijn twee kerncollecties te vinden, een collectie landbouwindustrie en een maritieme collectie. In de landbouwcollectie wordt voornamelijk ingegaan op de aan de veenkoloniën verbonden industrie zoals de aardappelmeel- en (stro)kartonfabrieken. Het maritieme gedeelte richt zich op de bloeiperiode van de Veenkoloniale Zeevaart. Deze periode lag in het midden van de 19e eeuw. Een ander mooi museum in Groningen is de Theefabriek, te vinden in het plaatsje Houwerzijl. De echte theeliefhebber kan hier zijn hart ophalen! U kunt hier de geschiedenis van de thee beleven, u gaat namelijk op een unieke ontdekkingstocht door de wereld van thee. Uiteraard is er bij het museum een theeschenkerij waar u zelf kunt proeven en kunt genieten van een heerlijke High Tea.

Voor een leuk en interessant museum zit u goed in Groningen!