Koninklijk Eise Eisinga Planetarium Franeker

Koninklijk Eise Eisinga Planetarium Franeker. Een bijzonder boeiend uitje, zo kan een bezoekje aan het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium in Franeker wel genoemd worden. Het is het oudste werkende planetarium in de hele wereld en het werd gebouwd door Eise Eisinga tussen de jaren 1774 en 1781. Hij bouwde het planetarium gewoon in zijn eigen huis. Zowel het pand als het planetarium zijn tegenwoordig rijksmonument.

Het planetarium kent een bijzondere geschiedenis. In het jaar 1774 gaf de dominee van Bozum een boekje uit waarin werd voorspeld dat de maan en de planeten Mars, Venus, Jupiter en Mercurius op elkaar zouden botsen. Hierdoor zou de aarde uit haar baan worden geslingerd en in de zon verbranden. Door deze voorspelling ontstond er veel paniek in Friesland. Eise Eisinga had meer verstand van de astronomie dan de dominee en wist dat de voorspelling niet uit zou komen. Om de mensen het uit te leggen bouwde hij in de woonkamer van zijn huis een werkend schaalmodel van ons zonnestelsel. Op de zolder bracht hij een uurwerk aan met daarin de omlooptijden van de planeten die toen bekend waren. Van tevoren dacht Eisinga het planetarium in zes maanden te kunnen afronden, hij deed er uiteindelijk meer dan zes jaar over. In het jaar van afronding werd ook nog eens de planeet Uranus ontdekt, maar hier was geen ruimte meer voor in het planetarium.

Iedereen die een bezoekje brengt aan het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium krijgt een uitleg van ongeveer een kwartier in de Planetariumkamer. Daarna kunnen de bezoekers zelf op ontdekkingstocht in dit interessante museum. Er is onder andere nog de voormalige wolkammerij van Eisinga te vinden en er is een grote collectie van oude astronomische instrumenten te bekijken. Uiteraard wordt ook de moderne astronomie niet vergeten. Kinderen kunnen er een leuke speurtocht volgen. Een interessant museum voor jong en oud!

Contactgegevens Koninklijk Eise Eisinga Planetarium Franeker

Eise Eisingastraat 3