Het Zompenmuseum Enter

Het Zompenmuseum Enter. Komt u niet uit de omgeving van Enter dan weet u misschien niet wat een ‘zomp’ is. Een zomp is een oud scheepstype dat vooral werd gebruikt ten oosten van rivier de IJssel. In Enter is een heus Zompenmuseum opgericht omdat het vroeger een zompen- en schippersdorp was. Rivier De Regge was redelijk bevaarbaar nabij het dorpje Enter en dat was heel belangrijk omdat in die tijd de wegen vaak erg slecht waren.

De schippers vervoerden vele producten. De zompen in Enter konden in heel ondiep water varen omdat ze een platte bodem hadden. Zelfs water van zo’n 45 centimeter diepte was genoeg. De zompen werden in Enter zelf gebouwd van de 16e tot in de 19e eeuw. Er waren in die tijd wel drie scheepswerven in het dorp te vinden. In de 19e eeuw kwam het einde van de zompen in zicht omdat toen treinen en verharde wegen hun intrede deden.

De laatste overgebleven zomp is te vinden in Het Zompenmuseum, deze stamt uit 1875. Op de zolder van het museum is een bijzondere verzameling gereedschappen te bekijken. Het Klompenmuseum en Oudheidkamer Buisjan zijn met een combikaart voor Het Zompenmuseum ook te bezoeken. Een aanrader!

Contactgegevens Het Zompenmuseum Enter

Schippersstraat 23
7468 GD Enter
Tel: 0547 – 381 268
Website

Related posts

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *