Het Abel Tasman Museum Lutjegast

Het Abel Tasman Museum Lutjegast. Abel Janszoon Tasman was een zeevaarder-ontdekkingsreiziger die leefde van 1603 tot 1659. Hij was in dienst van de welbekende VOC en zette onder andere Tasmanië, Nieuw-Zeeland en de Tonga- en Fiji-eilanden op de wereldkaart. Abel Tasman werd in Lutjegast geboren en hier vindt u dan ook Het Abel Tasman Museum, voorheen heette het het Abel Tasman Kabinet.

Duidelijk is dat deze bekende ontdekkingsreiziger het onderwerp van dit museum is. Daarnaast is er ook aandacht voor de VOC (de Verenigde Oostindische Compagnie) die in de 17e eeuw zorgde voor de grootste welvaart in Nederland. Er is een permanente collectie die voor een deel bestaat uit boeken en (zee-)kaarten. Er wordt geprobeerd in de bibliotheek de complete Nederlandstalige Tasman-verzameling te onderhouden, maar u vindt hier ook veel op internationaal gebied.

Een heel bijzonder exemplaar dat u hier kunt bezichtigen is een oude replica van het scheepsjournaal van Abel Tasman uit 1642-1643. Ook zijn er bijvoorbeeld modellen te zien van de schepen waarmee Abel Tasman voer, zijn er navigatie-instrumenten en scheepsgebruiksvoorwerpen, foto’s, aquarellen en pentekeningen. Daarnaast zijn er regelmatig wisselende tentoonstellingen.

Contactgegevens Het Abel Tasman Museum Lutjegast

Kompasstraat 1a