Groninger Museum Groningen

Groninger Museum Groningen Het Groninger Museum is waarschijnlijk het bekendste museum van de provincie Groningen. Jaarlijks mag het museum zo’n 200.000 bezoekers verwelkomen. Het museum is niet alleen bekend om de collectie, maar ook zeker om het bijzondere gebouw.

Het gebouw is opgedeeld in verschillende ‘eilanden’, welke weer zijn opgedeeld in paviljoens. Het Beringer-Hazewinkel-paviljoen, ook wel Ploegpaviljoen genoemd, stelt kunst uit de regio tentoon. Het is ontworpen door de architect Michele de Lucchi, die uit Italië komt, en is gemaakt van baksteen. Het middenpaviljoen is een ontwerp van Alessandro Medini, hier staat een gouden toren op. Dit gedeelte bestaat ook uit een klein stuk openbare straat waarover jaarlijks duizenden fietsers en wandelaars hun weg naar de binnenstad of het station vinden. Het Starck paviljoen is het ronde, zilvergrijze gedeelte van het Groninger Museum. Het Medini paviljoen toont aan de buitenkant het ‘Proust-motief’, afgeleid van de stoel van Proust. Het uitbundige paviljoen bovenop het Mendini paviljoen is gemaakt door een coöperatie van Oostenrijkse architecten, Coop Himmbelb(l)au. Dit wordt gezien als een voorbeeld voor het deconstructivisme.

Het Groninger Museum heeft een omvangrijke collectie van meer dan 80.000 objecten. Deze objecten zijn onder andere te onderscheiden in de verschillende deelgebieden:

  • beeldende kunst
  • fotografie
  • mode
  • porselein
  • archeologie
  • geschiedenis

Tevens is er een prachtige museumwinkel waar u terecht kunt voor onder andere kunstboeken en -kaarten en designobjecten. Het Groninger Museum is een verplicht bezoekje wanneer u in de stad Groningen bent!

Contactgegevens Groninger Museum Groningen

Museumeiland 1
9711 ME Groningen
Telefoon: 050 – 366 65 55
E-mail: info@groningermuseum.nl
Website

Provincie:
Plaats:
Categorie: ,

Related posts

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *