Dekema State Jelsum

Dekema State Jelsum. De Dekema State is gelegen in het Friese dorpje Jelsum, ten noorden van Leeuwarden. Deze state is ingericht als museum waar u kunt ontdekken hoe mensen hier woonden vlak voor de Tweede Wereldoorlog.

Geschiedenis Dekema State

De state is genoemd naar de familie Dekema, zij woonden hier in de zestiende eeuw. In 1791 trouwde erfgename Juliana Elisabeth Maria Houth met Gerardus van Wageningen, waardoor de Dekema State overging op de familie Van Wageningen. De familie Van Wageningen was de laatste familie die in de state woonde, dit was van 1791 tot 1996. Toen moest de state hoognodig gerestaureerd worden en daarom besloot de familie het pand over te dragen aan de Stichting Old Burger Weeshuis in Leeuwarden. De laatste jaren wordt de state niet meer bewoond en is het voor bezoekers mogelijk om de state te bezichtigen.

Inrichting Dekema State

Als u de Dekema State betreedt waant u zich in de tijd van net voor de Tweede Wereldoorlog. Het lijkt alsof de bewoners even weg zijn om snel weer terug te keren. Alles in de vertrekken van dit museum in Friesland is ingericht naar vervlogen tijden. Er werd zowel gebruik gemaakt van meubels en schilderijen die er van oudsher thuishoren, maar ook voorwerpen van elders zijn hier te vinden. Op de familieportretten kunt u veel oud-bewoners en hun familieleden bewonderen.

Tuinen rondom de Dekema State

Rondom de Dekema State ligt een prachtige klassieke tuin, die bestaat uit een ommuurde tuin en een parkachtig gedeelte. De ommuurde tuin doet vooral dienst als moestuin en in het parkgedeelte kunt u genieten van vele stinsenplanten. Aan de oprijlaan komt onder andere knikkende vogelmelk en bostulp voor. Verder groeien er donkere ooievaarsbek, daslook en Italiaanse aronskelk.

Zoals gebruikelijk werden de tuinen vanaf de zeventiende eeuw steeds aangepast naar de laatste tuinmode. De opbrengst van de landerijen stond bij de Dekema State voorop, daarom was dit hier minder aan de orde dan bij sommige andere huizen. Toch zijn ook hier in Friesland verschillende stijlen van tuinaanleg te herkennen.

Museum voor kinderen

Ook voor kinderen is dit museum in Friesland een aanrader. Zij kunnen in de Dekema State een spannende en culturele speurtocht volgen. Deze speurtocht is geschikt voor kinderen uit groep 7 en 8 van de basisschool en kan bijvoorbeeld gedaan worden tijdens kinderfeestjes of met een schoolklas.

Toegangsprijzen Dekema State Jelsum

Volwassenen – bezoek aan de State en de tuinen: €3,50
Volwassenen – bezoek aan de tuinen: €1,50
Volwassenen – 65 plus: €2,50
Kinderen (4-18 jaar): €1,00
Groepen (minimum van €40): €2,00 per persoon
Controleer toegangsprijzen altijd op de officiële website van het museum.

Openingstijden Dekema State Jelsum

Van april tot en met oktober – zaterdag en zondag: 13.00-17.00 uur
Vanaf 18 juni t/m 18 september – dinsdag t/m zondag: 3.00 – 17.00 uur
Met de feestdagen zoals Pasen en Pinksteren gesloten.
Controleer openingstijden altijd op de officiële website van het museum.

Contactgegevens Dekema State Jelsum

Dekemawei 5
9057 LC Jelsum
Tel: 058 – 257 00 20
E-mail: info@dekemastate.nl
Website

Related posts

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *